Prawo10 kwietnia, 2018

Kongres RODO przyciągnął tłumy

Czeka nas rewolucja w ochronie danych osobowych. Wchodzące w życie 25 maja br. unijne rozporządzenie budzi wiele emocji przez zakres zmian jaki wprowadza. Osoby, którym tematyka RODO nie jest obca spotkały się 6 kwietnia 2018 r. na Kongresie RODO organizowanym w Warszawie przez Wolters Kluwer Polska.

Tematyka Kongresu obejmowała min. zagadnienia związane z procesem wdrażania RODO:
* Audyt bezpieczeństwa informacji i dostosowanie dokumentacji
* Szacowanie ryzyka i ocena skutków dla ochrony danych
* Inspektor Ochrony Danych Osobowych – rola, zadania, odpowiedzialność i outsourcing w firmach jak i w urzędach szkołach placówkach ochrony zdrowia
* Profilowanie danych oraz decyzje wydawane wyłącznie w oparciu o zautomatyzowane przetwarzanie
* Specyfika RODO dla sektora medycznego
* Kontrole i kary finansowe
* "RODO – The Day After" – jak będą wyglądały pierwsze godziny, dni i tygodnie po 25 maja br.
* Obowiązki małych i średnich firm w świetle RODO i projektowanej ustawy o ochronie danych osobowych
* Omówienie przesłanek przetwarzania danych osobowych

Uczestnicy Kongresu RODO uznali, iż najwięcej wątpliwości budzi ocena skutków dla ochrony danych.

Na kongresie omawiano również wymaganie od podmiotów przetwarzających dane osobowe dokonania oceny ryzyka w tej dziedzinie .

Pojawiły się też zastrzeżenia odnośnie ustawy o jawności życia publicznego. Według zapewnień autorów ustawa ta ma być zgodna z RODO, ale jest w projekcie wiele elementów, które mogą w tym kontekście wzbudzać wątpliwości

Podczas Kongresu przedstawicie samorządów, firm oraz kancelarii mieli możliwość skonsultowania indywidualnych problemów oraz wymiany doświadczeń przy stolikach eksperckich gdzie swoją wiedzą dzielili się m.in.: Dyrektor Departamentu zarządzania danymi Ministerstwo Cyfryzacji, Dyrektor ds. strategii technologicznej w firmie Microsoft, sekretarz Miasta Ełk, ekspert w zakresie prawa ochrony danych z PricewaterhouseCoopers, ekspert rynku ochrony zdrowia z Instytutu Zdrowia i Demokracji oraz radcowie, audytorzy i adwokaci z kilku kancelarii prawnych.

 

Ochrona danych osobowych na podstawie RODO
Andrzej Krasuski
  • rzetelna i aktualna wiedza
  • darmowa wysyłka od 50 zł
O Wolters Kluwer

Wolters Kluwer (WKL) jest światowym liderem w dziedzinie usług informacyjnych i rozwiązań dla profesjonalistów w dziedzinie zdrowia, podatków i rachunkowości, ryzyka i zgodności, finansów i sektorów prawnych. Pomagamy naszym klientom w podejmowaniu krytycznych decyzji każdego dnia poprzez dostarczanie profesjonalnych rozwiązań, które łączą głęboką wiedzę branżową z wyspecjalizowaną technologią i usługami.

Kontakt dla mediów
Karolina Wilczyńska-Rheims
Karolina Wilczyńska-Rheims
Dyrektor Działu Kreacji i Projektów Marketingowych
Wolters Kluwer Polska